Trzy
stany wody w atmosferze
Woda jest jedną z najważniejszych substancji w atmosferze. Głównym
powodem, dlaczego tak się dzieje
jest to, iż woda może występować w trzech różnych stanach
fizycznych (często nawet w trzech naraz). Prędkość
poruszania się cząsteczek wody określa stan w jakim się ona
znajduje. Ja widać na rysunku powyżej, molekuły
poruszające się najwolniej tworzą lód (są połączone w
kryształki przez co nie poruszają się swobodnie).
Cząsteczki wody w postaci cieczy poruszają się na tyle szybko,
żeby uwolnić się z krystalicznej struktury, jednak
pozostają jeszcze miejscami połączone ze sobą. Cząsteczki
pary wodnej poruszają się na tyle szybko, że
odbijają się od siebie i w rezultacie nie są ze sobą związane
(zniesiona zostaje siła przyciągania przez przeciwnie
naładowane ładunki).
PAROWANIE I KONDENSACJA
air - powietrze;
cooled
air - powietrze schłodzone; warmed air - powietrze ogrzane
1
- ilość wody (cieczy) pozostaje stała, gdyż parowanie i
kondensacja znoszą się wzajemnie;
2 - ilość wody w kałuży zwiększa się, gdyż
kondensacja przewyższa parowanie;
3 - ilość wody w kałuży zmniejsza się, bowiem
parowanie przewyższa kondensację |
Często mówi się, że chłodne powietrze nie jest w stanie utrzymać
tyle pary wodnej co powietrze
ciepłe - jest to często spotykany błąd. Prędkość poruszania się
cząsteczek wody determinuje stosunek
kondensacji i parowania.
Temperatura powietrza i ilość pary wodnej w nim zawartej wpływają na
to czy przeważa
parowanie czy kondensacja. Załóżmy, że mamy puszkę z
powietrzem, w której stosunek kondensacji
do parowania jest jak 1:1. Innymi słowy, na każdą wyparowaną
cząsteczkę wody przypada jedna
cząsteczka pary wodnej skroplona do postaci cieczy. Jeśli ochłodzimy
naszą puszkę z powietrzem
zacznie przeważać kondensacja; parowanie występuje nadal,
jednak jest przewyższane właśnie przez
kondensację. Taki stan w atmosferze morze prowadzić do
powstawania chmur, mgły czy rosy.
Kondesacja przeważa w schłodzonej puszce, gdyż coraz więcej cząsteczek
zaczyna zwalniać.
Z drugiej strony, jeśli podgrzejemy puszkę, zacznie
dominować parowanie ponieważ cząsteczki
przyspieszają.
|